- Pensionen består av tre delar. Den allmänna pensionen är den du får från staten. Som anställd kan du också få tjänstepension som din arbetsgivare sätter av, och den tredje delen är den som du sparar själv. Hur mycket man behöver spara beror såklart på de övriga två delarna, men också på hur mycket pengar du vill få ut när du går i pension, säger Pia Vidin, privatrådgivare på Sparbanken Västra Mälardalen.

Vilka tips har du för att man själv ska kunna påverka sin pension?

- Det absolut viktigaste för din pension är att du arbetar. Nummer två är att komma igång med ett eget sparande. Ju tidigare du börjar, desto bättre.

Om man tycker att det är krångligt och svårt att förstå de olika delarna och hur allt hänger ihop då? Och om man undrar hur mycket man behöver spara?

- Då är man välkommen på rådgivning hos mig eller någon av mina duktiga kollegor på Sparbanken. Vi har kontor i Köping, Arboga och Kungsör. Ring vårt lokala Kundcenter och boka in en tid så ska vi förklara och visa hur allt hänger ihop, och dessutom hjälpa till att ta fram en så bra lösning som möjligt, lovar Pia Vidin.