Hoppa till textinnehållet

Coronaviruset - ekonomi och tips

Hur påverkas ekonomin av coronaviruset? Covid-19 förändrar hela tiden läget – på börsen, men också gällande jobb, beslut om resor och liknande som ställs in. Därför har vi samlat information om vad som gäller och kommer löpande att uppdatera dig om läget om hur du som bankkund påverkas.  

Välkommen till oss - även hemifrån

För att värna om allas hälsa i denna annorlunda tid vi lever i – ber vi dig att inte besöka våra kontor. Det är en ovanlig önskan från oss, vi vet. Vi brinner ju för att träffa dig och våra andra kunder – men nu får vi helt enkelt göra det på andra sätt än fysiskt. De flesta bankärenden kan utföras digitalt, via appen, internetbanken eller telefonen, genom att du identifierar dig med Mobilt BankID. Du kan till exempel:

 

  • Skicka meddelande till oss i internetbanken eller appen.
  • Utföra ärenden på egen hand i internetbanken eller appen.
  • Boka rådgivning och få svar på frågor, eller hjälp att utföra ärenden genom vårt Kundcenter på 0771-55 00 55, öppet alla vardagar mellan klockan 08 och 20.

 

Tillsammans minskar vi smittspridning och hjälps åt att ta hand om oss själva och varandra. Tack för din förståelse och ditt tålamod.

 

Omtänksamma hälsningar

Mikael Bohman, VD Sparbanken Västra Mälardalen

Ansök om amorteringsbefrielse

Du som privatkund har möjlighet att ansöka om amorteringsbefrielse för dina lån om din ekonomiska situation har påverkats av spridningen av coronaviruset covid-19. Du gör din ansökan i internetbanken.

Sköta bankärenden hemma?

Just nu ber vi dig att sköta de ärenden du kan digitalt. För att göra det lite enklare har vi samlat information kring;

  • Skaffa swish
  • Se ditt saldo 
  • Hitta din kod
  • Öppna konto
  • Skaffa e-faktura
  • Utbetalningar insatta på konto
Woman using her laptop at a coffee shop.

Hör av dig till oss vi finns här för dig

Många privat- och företagskunder kontaktar oss med frågor, och är oroliga för sin och/eller företagets ekonomi. Vår uppmaning till dig är – hör av dig till oss så kan vi tillsammans hjälpas åt att se över möjligheter som underlättar för just dig eller ditt företag. Ju tidigare du hör av dig desto bättre.


Varmt välkommen att kontakta oss – vårt Kundcenter har öppet för dig på telefon 0771-55 00 55, kl 08 till 20 alla vardagar.

Vad händer med bostadsmarknaden?

Arbetslöshet som spås stiga, och en allmän sättning i ekonomin som spår av coronakrisen. Hur påverkar det utvecklingen på bostadsmarknaden?

Vad händer med boräntorna?

Coronavirusets stora påverkan på ekonomin riskerar att sätta djupa spår i konjunkturen. Hur påverkar det hushållens framtida boräntor?

Vad händer världens börser?

Följ våra experters syn på marknaden och hur du bör tänka just nu.

får du hemmajobbet att flyta

För den som inte har vanan att jobba hemma kan de nya buden om att hålla sig från arbetsplatsen vara utmanande! Men med lite verktyg kan hemmajobbet till och med bli mer produktivt – du är ju chef över hela kontoret!

Woman working on computer while eating a salad

10 saker att göra i coronatider

Coronaviruset har förändrat mångas vardag. Alla har inte möjlighet att jobba hemifrån, men de flesta undviker att vara ute bland folk just nu. Dessutom vill många hålla lite i plånboken och spara inför framtiden.

Father and child looking out over the sea.

Är du drabbad av corona och inte kan jobba?

Är du sjukskriven, i hemkarantän eller har mist jobbet på grund av coronaviruset? Vår expert tipsar om hur man kan se om sin ekonomi i oroliga tider.

Mother with two children looking at different devices.

Frågor & svar

Vanliga frågor och svar i spåren av covid-19

Många hör av sig till oss nu med frågor i anslutning till coronaviruset. Här har vi samlat våra vanligaste frågor och svar.

Hur påverkas min resa?

Har du en planerad resa eller funderar på att boka? Vi har samlat information om vad som gäller vid avbeställning, hemförsäkring och kortförsäkring och om du blir sjuk på resmålet.

Bankärenden för annans räkning

Läs om anhörigbehörighet och om att göra bankärenden för annans räkning på Svenska Bankföreningen.

Mer information

Smarta apptips

Av omtanke för de riskgrupper som finns och för att undvika att coronaviruset sprids vidare ber vi dig som känner dig sjuk eller har rest till något av riskområdena att undvika våra kontor. Vi ber dig istället använda vår app eller internetbank för att göra dina banktjänster eller ring oss på 0771-55 00 55.

pratar du med ditt barn om coronaviruset

Oron för coronaviruset drabbar många barn och unga samtidigt som den har ökat mobbning och nätkränkningar. Några som vet hur man ska tackla den svåra frågan är Friends, som nu utökar sin rådgivning för att stötta föräldrar. 

skyddar du dig från bedrägerier

Just nu passar många på att försöka luras. Men med kunskap om hur det brukar gå till kan du skydda dig. Vi har listat vad du bör tänka på, både som privatperson och företag.

Företagare? Här hittar du information, råd och tips

Att driva företag har blivit lite annorlunda för många såhär i coronatider. Vi har samlat en hel sida med läsning för dig som vill ha koll på allt ifrån vad vi kan göra för dig, tips kö hur du kan tänka till vad regeringen har tagit fram för åtgärder.