Hoppa till textinnehållet

Gör ett bekvämt fondval och spara tid

Three women having lunch and looking at a smart phone.

Vi tycker att det ska vara enkelt att spara i fonder. Bra fonder för dig som vill spara bekvämt och enkelt kan vara våra basfonder där våra erfarna förvaltare sköter om ditt sparande. Starta ett smart fondsparande och slipp förvaltningen av fonderna!

Vad som är en bra fond beror på dina förutsättningar och vad du vill uppnå. Med basfonderna behöver du bara bestämma den risknivå som passar dig och hur länge du vill spara. Sedan sköter fondförvaltarna resten. 
 
  • Spara bekvämt och enkelt
  • Välj en basfond som har den risknivå du är bekväm med och önskad spartid
  • Du slipper ha koll på placeringar, vi sköter förvaltningen åt dig.

 

Vilken basfond passar dig?

Du kan välja mellan fem olika basfonder. Välj den basfond som stämmer med din risknivå och spartid.

 

Pajdiagrammen visar fondernas normalfördelning.

Skaffa basfonderna

Logga in direkt och välj en basfond

Bas Ränta Bas Solid Bas Mix Bas Action Bas Aktier

Om du har frågor om basfonderna eller andra placeringar, ring 0771-55 00 55
eller kontakta ett bankkontor så hjälper vi dig.
Hitta ditt bankkontor

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

  Aktieplaceringar   Ränteplaceringar   Alternativa placeringar

          

 

Räntor: 100%

 

 

 

Du vill ha ett säkert sparande och accepterar därför en lägre avkastning för tryggheten att dina sparpengar finns när du behöver dem. Rekommenderad spartid är 2 år eller längre.

 

 

 

 

          


Aktier:
                22% 

Räntor:                68%

Alt. placeringar: 10%

Du är försiktig och ogillar när värdet på ditt sparande svänger för mycket. Men du är medveten om att du måste ta en viss risk för att få möjlighet till högre avkastning.
Rekommenderad spartid är 3 år eller längre.

 

 

          


Aktier:
 45%

Räntor: 45%

Alt. placeringar:10%
 

Du är ingen riktig chanstagare utan vill ha balans i sparandet. Ett sparande som består av lika delar trygghet som risktagande ger dig både stabilitet som möjlighet att ta del av börsuppgångar. 
Rekommenderad spartid är 3 år eller längre.

 

          
 

Aktier: 68%
Räntor: 22%
Alt. placeringar: 10%

 

Du vill ha bra avkastning och blir inte orolig när börsen går upp och ned utan är beredd att ta en relativt hög risk för möjligheten att se dina sparpengar växa. Rekommenderad spartid är 5 år eller längre.

          

Aktier: 100%

 

 

 

För dig är det hög avkastning som gäller. Du har ett buffertsparande och har råd att riskera en del av dina sparpengar för möjligheten att nå detta. Rekommenderad spartid är 5 år eller längre.

Mer om basfonderna

God avkastning och diversifiering 

När du investerar i våra basfonder så tar våra förvaltare ett helhetsansvar för analys och utvärdering. De gör även de löpande justeringar som behövs för att basfonderna ska vara rätt placerade enligt vald risknivå.

Förvaltarna använder sig av olika modeller för att analysera förändringar i konjunktur, värdering på marknaderna och likviditet. Sedan fattar de beslut om hur stor aktiedelen respektive räntedelen ska vara i de olika fonderna.

Nu du placerar i någon av basfonderna får du automatiskt en del alternativa investeringar i ditt sparande. Förvaltarna väljer placeringar utifrån vilka tillgångar som långsiktigt kan tillföra portföljen avkastning och diversifiering.